Fra midten på 1800-tallet og utover ble fiske stadig mer lukrativt. På grunn sildeeventyrets voksende rolle og betydning ble kaien på Åkra bygget og ferdigstilt i 1898. Alt av handel, import og eksport skjedde i havna. Mesteparten av silden som ble brakt på land ble saltet og eksportert til andre europeiske land.
Historien
1898
1910
På grunn av den kraftige utviklingen ble det bygget molo ut til Mortholmen, som den gang kun var en tom holme, i 1910. Denne skulle skjerme og tilby en trygg havn for fiskeflåten. Steinen som ble benyttet i byggingen ble sprengt ut fra Mortholmen med hjelp av dynamitt.
1914-1918
Under første verdenskrig ble sild primærmatkilden til den norske befolkning. Det ble også en tid med mye eksport til andre europeiske land. Salget gikk til taket, og det var gode tider.
1918
Flere ser potensialet i sildeeksport. Mortholmen Sildesalteri bygges i 1918 av Knut Jakobsen m/familie. På den tiden ble det faktisk bygget to sildesalteri ute på øya, men kun Mortholmen består den dag i dag.
1931
Opp gjennom tidene har det gått opp og ned med driften på Mortholmen, men I sin storhetstid yrte det av aktivitet ute på øya. Mange av innbyggerne fra Åkra og Karmøy arbeidet ute på salteriet, og på det meste hadde sildesalteriet en saltekapasitet på 720 000 liter. I tillegg til 120 tonn med saltede sildetønner. Dette var under tredje eier av salteriet – familiene Sjøen og Egge, som tok over i 1931.
1936
I 1936 går Tønnes Sjøen bort, og familien Egge fortsetter driften alene.
1939
Når 2. verdenskrig bryter ut, er det så mye som 40 sildesalterier i området. I etterkant av krigen var det stor etterspørsel, og høy produksjon hos Mortholmen.
1950
Mortholmen Sildesalteri blir det eneste gjenværende salteriet på Karmøy, og det største gjenlevende salteriet i distriktet. Salteriet var på denne tiden en av de største arbeidsplassene i Åkrehamn, og bidro til at Norge ble først i verden til å opprette et eget direktorat som var ansvarlig for landets fiskerinæring.
1960
På slutten av femtitallet går sildebestanden kraftig ned. Det fører til en endring på Mortholmen Sildesalteri, og i 1960 ble salteriet det eneste som skiftet fra sild til makrell.
1970
Produksjonen fortsatte på Mortholmen frem til 1970. Da ble den siste leveransen sendt ut dørene hos salteriet.
1990
Det skulle ta 20 år før det nok en gang ble produksjon på Mortholmen. På 90-tallet ble det på hobbybasis produsert tørket og røkt sild på salteriet. Men på tidlig 2000-tallet tok også dette slutt.
2015
John Ståle Egge, Ludvig Egge og Oddrun Østevik m/familier begynner restaureringen av Mortholmen. To av sildetankene blir omgjort til en koselig stue og et kjøkken. Den siste sildetanken blir innredet med scene og sitteplasser. Mortholmen blir et sted for konserter og arrangementer.
2020
Sig Hansen kommer inn på eiersiden. I dag er han eneeier, med mål om å bevare den rike historien de ramsalte veggene rommer.







Mortholmen Sillasalteri
Eg vil skriva et lite diktkosseri
om Mortholmen sillasalteri
som starta lenje før mi tid
I 1918
va den spe starten
men, produksjon fekk raskt opp farten
I 30 årene jekk det maksimalt
med 70 arbeidarar totalt
som salta gullskatten
På 50 tale va stemningen “lonken”
folk va redde det sko gå “donken”
Konne gått
rektigt gale
enda meir enn godt
når «Eggen» fekk russeren i tale
I 1959
va sillatie forbi
te alt hell
blei det salta splittmakrell
å makrellfile
frå 1963
det jekk bra
ein glimrande ide
salg te Jamaica
å østkysten av USA
I 1970 va det slutt te det broke
nå e dårr ein nye spennande epoke
der an Sig Hansen har åpna lommaboke
Bygge e restaurert
vafler å cafe e blitt populert
det e ikkje for møkje å låva
du kjeme te ei varme ståva
På høgaste sal
e dårr bygt ein katedral
der henje dårr o gamle bilder i fleng
å ta vare på kystkulturhistorie e et godt poeng
Simon Didriksen